PSI

visse komentarrraaaaaaaaa!!!!!!!!!!

07.02.2009.

DALMATINCI

Iako se pasmina današnjih dalmatinaca drži samo za društvo, stolječima je bio izvrstan radni pas. svojevremeno je to bio lovac u čoporu, retriver i ptičar. Koristio se za čuvanje stada ovaca te za lov na štetočine. Koristio se kao pratnja kočijama, a američki vatrogasci su ga koristili i za vođenje konja koji su vukli vatrogasna kola. Danas ovaj raskošni pas služi za društvo. Dalmatinac je jedina pasmina pasa koji mogu patiti od kamenca u mokračnom sustavu.

Dalmatinac

Dalmatinac ili dalmatiner je rasa psa lako prepoznatljiva po bijeloj dlaci s karakterističnim crnim mrljama. Poznati tačkasti sloj dlake jedinstven je za dalmatinske pse; nijedna druga čistokrvna pasmina nema ovakve jedinstvene tačkaste oznake. Rasa je dobila ime po hrvatskoj pokrajini, Dalmaciji, za koju se vjeruje da je izvorno mjesto dalmatinskog psa i ilirskom plemenu Dalmati. Pasmina je registrovana u FCI pod rednim brojem # 153.

Osobine

Dalmatinac je veseo i razigrani pas, odan je svojoj porodici i treba mu društvo. Pun je energije i otvoren, ali može biti agresivan prema drugim mužjacima. Traži mnogo kretanja i obilno se linja, te mu zimi može biti hladno. Oči su okrugle i sjajne. Tijelo je snažno i mišićavo. Uši su priljubljene uz glavu i mogu biti u raznim kombinacijama crne i bijele. Rep je snažan i sužava se prema vrhu i lagano je zakrivljen prema gore. Dlaka je kratka, gusta i sjajna, a mrlje se u pravilu ne bi smjele dodirivati i preklapati. Naraste oko 50-60 cm, a težina mu može biti oko 25-30 kg. Ženke mogu biti veoma plodne. Imaju dubok glas. Imaju sklonost da se okote gluhi, te je potrebno dobro provjeriti štene prije uzimanja.

Dalmatiner je veseo i razigrani pas; odan je svojoj obitelji i treba mu društvo. Pun je energije i otvoren, ali može biti agresivan prema drugim mužjacima. Traži mnogo kretanja i obilno se linja, te mu zimi može biti hladno. Oči su okrugle i sjajne. Tijelo je snažno i mišićavo. Uši su priljubljene uz glavu i mogu biti u raznim kombinacijama crne i bijele. Rep je snažan i sužava se prema vrhu i lagano je zakrivljen prema gore. Dlaka je kratka, gusta i sjajna, a mrlje se u pravilu ne bi smjele dodirivati i preklapati. Naraste oko 50-60 cm, a težina mu može biti oko 25-30 kg. Dalmatineri mogu puno pojesti, te će većinom u potpunosti počistiti zdjelicu. Ženke mogu biti veoma plodne. Imaju dubok glas. Imaju sklonost da se okote gluhi, te je potrebno dobro provjeriti štene prije uzimanja.

24 - 29 kg (Ž)
27 - 32 kg (M)

visina psa
54 - 59 cm (Ž)
56 - 61 cm (M)
Broj štenaca
Prosjek 8
Uporaba
Pas za pratnju
ŽIVOTNI VIJEK

PSI
<< 02/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
23993

Powered by Blogger.ba